DESIGNSAMARBETE NÄR SEGER FYLLER 70 ÅR

Seger fyller 70 år, och gav Nordiska Textilakademins designstudenter som läser andra året chansen att tolka Segers historia.

 

 

Uppdraget var att tolka historian och göra en ny design för varje årtionde som Seger har funnits. Uppdraget har också varit ett samarbete mellan designstudenterna och inköpsstudenterna som läser sitt första år, där inköparna har gjort en grundlig research över varje årtionde som designerna har använt i det fortsatta arbetet. Segers tekniska kunnande har också varit en stor inspiration. Designen har Seger stickat upp, och resultatet visas i en kampanj på sociala medier där en mössa/årtionde presenteras varje vecka fram till årsskiftet 17/18. I skrivandets stund har fyra av sju designs presenterats.

 

50-talet: designer Josefin Nylander

”Tack vare 50-talets ungdomskultur och deras inverkan på modevärlden vågade vi oss på dessa klara färger och missmatchande mönsterkombinationer vi inte tidigare hade klätt oss i. Denna inspiration hittar vi i denna snygga men samtidigt värmande håraccessoar som låter ditt perfekt lockade hår stanna på plats även under vintertid. Den knalliga röda i kombination med vita kritstrecksränder och prickigt ger dig attityd och pondus precis som en riktig 50-tals- greaser.” 


 

60-talet: designer Angelica Carlsson

”Bortom klassiska traditioner och strikta regler vill man leva sitt liv med sina idoler och sin musik. Politik och musik präglar årtiondet och The Beatles blomstrar samtidigt som Martin Luther King håller sitt världsberömda tal "I have a dream..." 1960 talets politiska frågor knyts samman i konsten och det klassiska svart/vita optical art mönstret.” 


 

70-talet: designer Frida Johnsson

”Grace Kelly, denna stilikon bland ikoner och hennes tjusiga turbaner har inspirerat denna design. 70-talets elegans och bekväma flärd genomsyrar looken. Olika ytstrukturer och hantverkskunnandet från årtiondet inspirerar, och har lett till den bubbliga 3D-struktur vi ser i denna stickade nytolkning av turbanen. Modern hantverksskicklighet och alla möjligheter som följer med Segers kunskap och stickmaskiner har förverkligat visionen.”


 

80-talet: designer Ida Johannesson

Det underbara 80-tal vi minns andas fart och fläkt i allt från färg till formgivning. Den ikoniska Stenmark-mössans hängiga siluett förkroppsligar skidkulturens vilda ski bums, och vi kan inte låta bli att tänka på det coola gänget från Hökarängen och deras vinjett. Seger fyller 40 år och syns tillsammans med vinnarna på prispallen i vinter-OS. Farten, färgerna, vinnar-andan och den nonchalanta myckenheten i formspråket följer med oss i inspirationen till denna design.


 

90-talet: designer Linda Rydström

90-talshemmet inspirerades av starka färger och mönster som terracotta, inka och färgat glas. Man käkade tacos, drack vira blåtira och lyssnade på cd-skivor eller Walkman. Make up i form av kraftigt markerad läpp penna och svart eyeliner formade ögon.

Idén till mössan kommer från grungestilen och 90-talsrockbandet Nirvana med deras sköna stil och avslappnade attityd. “Come As You Are”- är ledorden för Slacky grunge beanie med överdrivet gött häng för en loose och avslappnad outfit. En stickad oversized mössa där ett besök i Segers arkiv snabbt bestämde sticksättet med olika strukturer, och ett moulinégarn tvinnat av olikfärgade enkelgarner. 

Mössan heter: SLACKY BEANIE GRUNGE


 

2000-talet: designer Emma Carlsson

På 2000-talet gjorde sportmodet sitt intågande och vi älskade att gå runt i hoodies, jeans och sneakers. Samtidigt syntes glamourtrenden med strass och stenar och inte minst logotrenden. Med stolthet bar vi våra märkeskläder med stora loggor.

Stora sportstjärnor som Anja Persson, Stefan Holm, Zlatan och Carolina Klüft hyllades. Världsartister/ikoner som inspirerade modet var Paris Hilton, Britney Spears och Missy Elliot. Glamour blandades med sportmode vilket har varit inspirationskällan till denna slätstickade beaniemössa med stor logga i guld på vit bakgrund.


2010-talet: designer Emma Carlsson

2010-talet har speglats av medvetna miljöval och inleddes med en stark shabby chic- och vintagetrend där värdet i att återanvända ökade. Trenden har sedan övergått till en mer minimalistisk stil. I början av årtiondet kom iphone och mac book air och revolutionerade världen och vi inspirerades till att skala av. Med hållbara material och lätthet i fokus kom produkter såsom metallunderreden till bord och tunna bänkskivor, samt den klassiska Stringhyllan som fick ett uppsving.

De levande och naturliga materialen såsom marmor, granit och ljusa träslag har varit ett stort inslag i inredningstrenden.  Det naturliga materialvalet speglar det hållbarhetstänk som kommit i kapp oss efter generationer av ”kommersialitet”, vi väljer hellre ett material som är både hållbart tillverkat samt hållbart för ögats slitage. Dock lyfter vi gärna designen med detaljer i metallisk yta som mässing och koppar. Kombinationen naturliga material och mässing har inspirerat denna jacquardstickade mössa där vi ser organisk mönstring i kombination med en broderad guldlogga.