Portugal

Under vår vecka i Portugal 2019 utgick vi från Fabrica Santo Tirso som ligger i landets näst största stad Porto. Därifrån gjorde vi dagsutflykter till olika företag för att studera produktionen på plats. Bland annat fick vi uppleva världsledande printteknik, textilier till kollektivtrafik och färgning av jeans. Häromkring finns en stor bredd inom textilproduktionen, vilket är väldigt intressant att se. För övrigt har vår utgångspunkt Fabrica Santo Tirso många likheter med vårt egna Textile Fashion Center, ett kluster av kultur och textil! Kul att känna sig som hemma även utomlands.

Adalberto

Adalberto är världsledande inom print och grundades 1969 i Portugal. Där fick våra studenter en inblick i hur det är att ta fram ett motiv målat helt för hand, och följa produktionen genom hela ledet. Med många olika tekniker finns det mycket att inspireras av och lära. Företaget jobbar också mycket med hållbarhet, och det är kul att se hur ett så framgångsrik företag tar tag i sådana frågor.

Lantal Textiles

Lantal Textiles designar, producerar och levererar textilier till flygplan, bussar, tåg och övriga transportmedel runt om i hela världen. För många av våra studerande är detta en inblick i en värld som många som till och med arbetar i den textila branschen aldrig får insyn i. Representanterna för företaget är alltid glada över att svara på våra många frågor och funderingar, och visar gärna runt i fabriken.

Pizarro

Nästa stopp under vår resa var Pizarro, ett familjeföretag med 650 anställda som arbetar med färgning, tvättning, printning och finishing av jeans. Det här stoppet ger många av våra studenter en riktig aha-upplevelse, då de inte inser hur mycket arbete och personal som faktiskt behövs för att göra jeans till moderiktiga plagg. Företaget jobbar mycket med hållbarhet och har bl.a. slutet vatten- och kemikaliesystem.

MoreTextileGroup

MoreTextileGroup finns på tre olika platser i Portugal och levererar produkter inom hemtextil över hela världen. I deras lokaler utanför Porto blev vi visade på en rundvandring i deras fina showroom, där vi fick se många olika exempel på produkter. Vi besökte också designkontoret och fick studera produktionen på nära håll.